Hooggevoelig en een sterke wil

Ongeveer 70% van de hooggevoelige kinderen uit zich introvert. Dat wil zeggen dat de grootste groep hooggevoelige kinderen het teruggetrokken, rustige type is. Echter bestaat er ook een groep hooggevoelige kinderen die zich juist extravert uiten.

Zo’n 30% van de hooggevoelige kinderen zijn naar buitengericht, zoeken prikkels op en hebben een sterke wil. Dit wordt ook wel hooggevoelig en strong-willed, hoogstimulatief of sensation seeker genoemd.

Kenmerken van een hooggevoelig stong-willed kind:

 • Zoekt prikkels op, maar kan door de hoeveelheid opgezochte prikkels, ook weer overprikkeld raken.
 • Bij overprikkeling wordt mijn kind vervelend en lijkt niets meer te helpen om mijn kind bij te sturen.
 • Mijn kind vertoond vaak druk gedrag.
 • Mijn kind is moe maar geeft niet toe aan zijn/haar moeheid.
 • Mijn kind heeft een tegenstrijdig karakter enerzijds heel zacht en liefdevol, anderzijds kan mijn kind zeer boos, driftig en hard zijn.
 • Liefdevol aanspreken lijkt niet te werken, boos aanspreken zorgt voor een kind dat overstuur is.
 • Mijn kind schrik zich een ongeluk als anderen hem boos aanspreken.
 • Mijn kind ontspant zich juist als hij beweegt, zoals fietsen, bouwen en trampoline springen.
 • In bed is mijn kind nog steeds bezig met dingen bedenken en inslapen lukt daarom niet.
 • Mijn kind vindt alles oneerlijk en gaat continue de strijd met mij aan.
 • Op school is mijn kindje juist rustig en doet hij goed mee.
 • Mijn kind vraagt om een knuffel of kus wanneer hij/zij de strijd met me is aangegaan. Hij / zij heeft zelf ook moeite met de strijd die hij zelf veroorzaakt heeft.
 • Mijn kind houdt mijn non-verbale communicatie goed in de gaten en voelt mij goed aan. Mijn kind heeft het door wanneer ik me niet krachtig voel en probeert met zijn wilskracht juist dan over grenzen heen te gaan.

Kinderprikkeltherapie biedt hulp bij strijd die ouders bij hun kind ervaren

Bij hooggevoelig en strong-willed is vaak de strijd die ouders als vervelend ervaren. Zeker, omdat deze kinderen zelf diep in hun hart deze strijd ook niet willen. Kinderprikkeltherapie geeft tips m.b.t. communicatie aan ouders en helpt ouders en kinderen die worstelen met deze strijd.