hoogsensitief kind

Hoogsensiviteit is een karaktereigenschap en geen probleem of stoornis. Het is een eigenschap dat bij een kind hoort, net zoals oogkleur en delen van een karakter. Hoogsensitiviteit wordt sinds 2015 wetenschappelijk erkend.

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich door zowel emotionele als fysieke gevoeligheid.

Hoogsensitieve kinderen (HSK) zijn emotioneel begaafd, zeer creatief, filosofisch, voelen veel aan, kunnen snel linken leggen en verbanden zien en zijn vaak erg wijs voor hun leeftijd.

Fysiek ervaart een hoogsensitief kind licht en geluiden heftiger, elk veranderd detail in de omgeving wordt waargenomen en elk geurtje wordt eerder opgemerkt. Bij HSK komen deze zintuigelijke prikkels heftiger binnen en wordt informatie dieper verwerkt.

Ongeveer 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. In een gemiddelde klas zullen dus omgerekend zeker vier tot vijf kinderen, HS zijn.

Hoogsensitiviteit talent of last?

Hoogsensitiviteit is geen last, maar juist een talent. Zeker gezien de waardevolle eigenschappen die het karakteraspect met zich mee brengt. HSK uit hun kracht kunnen het karaktereigenschap ervaren als een last. Daarom is (h)erkenning zo belangrijk!

Hoogsensitieve kinderen in hun kracht Hoogsensitieve kinderen uit hun kracht
Goede bemiddelaars Beïnvloedbaar
Verzorgend Geen grenzen durven aangeven
Plichtsgetrouw Laag zelfbeeld
Analyseren en denken Faalangstig
Oog hebben voor de ander Minder belastbaar en weerbaar
Kunstzinnig en creatief Huilbuien
Zeer gedetailleerd werken Buikpijn
Scherpzinnig gevoel voor humor Vaak ziek en vermoeid zijn
Filosofisch en wijs voor hun leeftijd Niet meer naar school willen gaan
Behoedzaam Verminderde schoolprestaties

Herken de signalen van een hoogsensitief kind en voorkom overprikking.

Hoogsensitieve kinderen hebben meer oog voor anderen en natuur. Kinderprikkeltherapie heeft een natuurprikkel methode ontwikkeld om hoogsensitieve kinderen te helpen.  Lees meer…

Doe hier de test. Is jouw kind mogelijk hoogsensitief?